Tonnvis med mat slängs – i onödan

I söndags var det den internationella matsvinnsdagen. Dagen uppmärksammas över hela världen, också här i Hedemora.

Matsvinn är en samhällsutmaning som kräver allas uppmärksamhet och engagemang. Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp?

Med matsvinn menas livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

Den största delen av matsvinnet uppstår hemma. Att själva minska den mängd mat och dryck som slängs är ett viktigt bidrag till klimatet. Idag står matsvinn för mellan 8 och 10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

I Hedemora slänger vi cirka 510 ton mat varje år helt i onödan. Varje år slänger hushåll i i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.

Ett annat sätt att se på matsvinn är ekonomiskt. Lågt räknat slänger varje hushåll i snitt bort cirka 6000 kronor per år.

– Vi väljer att uppmärksamma den internationella matsvinnsdagen som ett sätt att göra Hedemoraborna medvetna om det slöseri som vi tillsammans orsakar, säger Kristina Backlund marknadschef.

– Jag tror att vi är många som har en bild av att vi inte slänger så mycket, men efter att ha reflekterat ser jag att jag slänger mer än jag tror. Kanske kan vi bidra med den tanken hos fler.

Siffrorna hämtade från livsmedelsverket.

Matsvinn är en samhällsutmaning som kräver allas uppmärksamhet. Visste du att varje hushåll i genomsnitt häller ut mer kaffe, te och mejeriprodukter än vad vi kastar mat så som till exempel morötter och ärtor. 

BACK